Kroon- en brugwerk wordt gedaan wanneer één of meerdere tanden sterk aangetast zijn en gewone vullingen niet meer volstaan. Dit kan veroorzaakt worden door uitgebreide cariës (gaatjes) of door een trauma. Er is dan een porseleinen restauratie nodig om de tand op een duurzame manier te kunnen behouden. Zo wordt de vorm en functie van de tand hersteld. Er kan ook gekozen worden voor een kroon om esthetische redenen in geval van erge verkleuring of ongunstige stand of vorm van een tand.
Hoe gaat dit in zijn werk? De tandarts zal de tand eerst verkleinen en afdrukken maken. Aan de hand van deze afdrukken zal het tandtechnisch labo een kroon maken die past op deze tand. Na de eerste afspraak krijg je een tijdelijke kroon. Enkele weken later zal de tandarts de definitieve porseleinen restauratie op de tand plaatsen.
Afhankelijk van de hoeveelheid weefselverlies bestaan er verschillende soorten restauraties:
We spreken van inlay of onlay wanneer een gedeelte van de tand wordt hersteld in porselein, dit om zoveel mogelijk van uw eigen tandweefsel te sparen.
Er wordt gekozen voor een kroon indien veel weefsel verloren is gegaan. Hierbij wordt een kapje over de gehele de tand geschoven. Dit noemt met een kroon.
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Een brug zit vast aan twee of meer steuntanden, de tanden aan weerszijden van de ontbrekende tand. De brug vormt één geheel en wordt op de steuntanden vastgecementeerd. De ontbrekende tand wordt vervangen door een zwevend tussendeel.